روغن کرمانشاهی آرتیشو

در جوامع امروزی دیابت یکی از شایع ترین بیماری ها در بین افراد است. در بیماران دیابتی انسولین به میزان کافی ترشح نمی‌شود یا انسولین موجود در خون وظایف خود را به درستی انجام نمی دهد. در نتیجه قند خون به خوبی وارد سلول‌های بدن نشده و مقدار آن افزایش پیدا می‌کند. قند خون بالا یا همان دیابت، در طولانی‌مدت به قلب و عروق، کلیه‌ها، چشم و اعصاب آسیب های جدی وارد می‌کند.

برای درمان دیابت داروهای شیمیایی و گیاهی مختلفی وجود دارد که به کنترل و پیشگیری از پیشرفت آن کمک می‌کند. یکی از این گیاهانی که تاثیر به سزایی در کنترل دیابت دارد، گیاه شنبلیله است. با اینکه افراد کمی از خواص شنبلیله برای دیابت آگاهی دارند، اما خوشبختانه استفاده از آن در بین مردم رایج است.

در این مقاله پس از صحبت پیرامون بیماری دیابت، انواع آن و راه های کنترل و درمان، به معرفی گیاه شنبلیله می پردازیم. همچنین با خواص سلامتی شنبلیله و تاثیر آن بر دیابت آشنا خواهیم شد.

درباره دیابت بیشتر بدانیم

دیابت بر اثر قطع تولید انسولین و یا عدم کارکرد مناسب آن در بدن به وجود می آید. انسولین هورمونی است که مواد غذایی قندی و نشاسته و… را در بدن به انرژی تبدیل می نماید. تا به حال علت بروز این بیماری کشف نشده است ولی گمان می رود که زمینه ژنتیکی و عوامل محیطی مانند چاقی و بی تحرکی در ابتلا به این بیماری نقش موثری داشته باشد.

تشخیص بیماری دیابت

با آزمایش قند خون ناشتا (FBS) و یا قند خون دو ساعته (OGTT)،  پزشک متخصص می تواند تعیین کند که آیا شما در دوره دیابت پنهان قرار دارید و یا به طور کامل به دیابت مبتلا هستید یا نه. در صورتی که  نتیجه آزمایش قند خون ناشتا ، عددی بین ۱۰۰ تا ۱۲۵ باشد نشانگر آن است که شما در دوره دیابت پنهان قرار دارید واگر این عدد ۱۲۶ یا بیشتر از آن باشد بیانگر ابتلای کامل دیابت است. در آزمایش قند خون دو ساعته، ابتدا به صورت ناشتا و سپس دو ساعت بعد از نوشیدن ۷۵ گرم پودر گلوکز، میزان گلوکز موجود در خون شما اندازه گیری می شود. چنانچه نتیجه این آزمایش عددی بین ۱۴۰ تا ۱۹۹ باشد، بیانگر دیابت پنهان و اگر ۲۰۰ یا بیشتر از آن باشد، ابتلای شما به دیابت را نشان می دهد.

انواع دیابت

بیماری دیابت دارای انواع مختلف است که در ادامه هرکدام را بررسی می کنیم.

 دیابت نوع۱:

در این گروه از بیماران، انسولین در بدن تولید نمی شود، در نتیجه قند موجود در خون نمی تواند وارد سلولها شده و انرژی بدن را تامین کند ! همین اتفاق باعث افزایش شدید قند خون می شود.

 

علائم دیابت نوع 1 چیست؟

  • گرسنگی شدید و افزایش اشتها
  • تشنگی شدید ، خشکی دهان و ادرار پی در پی
  • بی حسی یا سوزن سوزن شدن در پا
  • کاهش وزن غیرعادی، خستگی و بی حالی
  • مشکلات پوستی از قبیل خشکی پوست، عفونت های قارچی و باکتریایی
  • تاری دید
  • از دست دادن هوشیاری

 

 دیابت نوع ۲:

در این گروه از بیماران، بدن نسبت به انسولین مقاوم می شود. در واقع انسولین ترشح شده تاثیری برروی جذب قند ندارد و یا اینکه ترشح انسولین به میزان کافی نیست.

 

علائم دیابت نوع 2 چیست؟

نشانه های دیابت نوع 2 تقریبا مشابه علائم دیابت نوع 1 است :

  • بی حسی یا سوزش دست و پا
  • تشنگی و پرنوشی
  • خستگی زیاد غیر قابل توجیه
  • پر ادراری
  • عفونت مکرر لثه، پوست و مثانه
  • تاری دید
  • زودرنجی و تحریک پذیری
  • عدم بهبودی زخم ها

ممکن است دیابت نوع 2 هیچ علامتی نداشته باشد. دیابت یک بیماری مزمن است که به آرامی پیش می رود.  برخی افراد ماه ها یا حتی سال ها بدون این که بدانند بیمار هستند، به زندگی ادامه می دهند.

 

دیابت حاملگی: حدود ۴% از کل بانوان در طول زمان بارداری موقتاً به این نوع دیابت مبتلا می شوند.

 

کنترل دیابت

مهمترین اصول در کنترل دیابت عبارتند از: آموزش، تغذیه، ورزش، دارو و اندازه گیری منظم قندخون.

آموزش

بیماران دیابتی تنها در صورتی موفق به کنترل دیابت خود می شوند که در مورد اصول پایۀ درمان دیابت، آموزش های لازم را ببینند. به بیان دیگر، آموزش مهم ترین پایۀ درمان دیابت به شمار می آید.

طبق استاندارد فدراسیون بین المللی دیابت، هر بیمار دیابتی باید ۱۵ ساعت در سال آموزش ببیند. آموزش حتی در حد ۱ ساعت هم موثر خواهد بود.  در این کلاس ها اصول تغذیه ی صحیح را می آموزند. به بیماران یاد می دهند که چگونه می توان با داشتن یک رژیم خوب و آسان، قند را کنترل نمود و به بیماران انگیزه می دهند که ورزش کنند. بیماران دیابتی پس از شرکت در کلاس هم از جهت روحی و هم از جهت جسمی بهبود خواهند یافت.

 تغذیه

بیشترین نگرانی افراد دیابتی مربوط به نوع تغذیۀ آنها است. مهم است که بدانیم تغذیه ی صحیح هم برای پیشگیری و هم برای کنترل دیابت مؤثر است. تغذیه ی صحیح نه تنها به کنترل بهتر قند خون کمک می کند،  بلکه به کم کردن وزن یا حفظ آن وهمین طور کنترل چربی و فشار خون کمک می کند. استفاده از شنبلیله برای درمان دیابت مفید است. مصرف این سبزی موجب کاهش قند خون می‌شود و به دیابتی‌ها کمک می‌کند.

 ورزش

مانند تغذیه، ورزش هم در پیشگیری از دیابت بسیار موثر است.کمترین اثر مثبت ورزش در بیماران دیابتی کاهش قند خون در کوتاه مدت است. ولی ورزش اثرات بسیار مفید دیگری نیز دارد از جمله کاهش مقاومت بدن به انسولین که در نتیجه آن عملکرد انسولین در بدن و قند خون در دراز مدت نیز بسیار بهتر کنترل می شوند. ورزش (مخصوصا ورزش های هوازی) همچنین باعث تقویت دستگاه قلب و گردش خون می گردد که در بیماران دیابتی از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است.

داروها

با اینکه استفاده از دارو ها نقش مهمی در کنترل و درملان دیابت دارد اما برای رسیدن به نتیجه مطلوب باید درمان های غیر دارویی از جمله ورزش و رژیم غذایی نیز باید همزمان با مصرف داروها انجام شوند. دارو می تواند شامل قرص یا انسولین باشد. در دیابت نوع ۱، از همان ابتدای تشخیص، انسولین تجویز می شود ولی در دیابت نوع ۲ کنترل قند عموما با قرص شروع می شود.

 

 اندازه گیری شخصی قند خون

برای باخبر شدن از تاثیر ورزش و غذاهای مختلف بر روی قندخون، باید قند خون را به صورت شخصبی اندازه گیری کنیم. این اندازه گیری به شرطی که با آموزش های لازم همراه شود، تاثیر چشمگیری در کنترل دیابت خواهد داشت. همچنین معدل قند خون را نیز به طور چشمگیری کاهش خواهد داد. 

 

آشنایی با گیاه شنبلیله

شنبلیله از جمله گیاهان دارویی محسوب می شود. شنبلیله به طور معمول در منطقه‌ی مدیترانه یافت می‌شود. اما به دلیل خواص دارویی بسیار و کاربردهایی که در پزشکی دارد، در تمام جهان محبوب ‌است. شنبلیله دارای مواد مغذی بسیاری است که عبارتند از: آهن، منگنز، مس، منیزیم، فسفر و ویتامین ب۶. همچنین حاوی تعدادی از فیتو نوترینت‌ های قدرتمند است.همچنین شنبلیله دارای اثر تقویتی، ملین، اشتهاآور، خلط آور و ضدتب، محرک جریان شیر و کاهنده قندخون است.

برگ‌ها و دانه‌های شنبلیله، دارای خواص ضدمیکروبی، آنتی‌اکسیدانی، ضددیابتی، ضدالتهابی و ضدویروسی هستند. هم برگ‌های و هم دانه‌های شنبلیله برای پخت و پز و مقاصد دارویی استفاده می‌شوند. برگ شنبلیله کمی طعم تلخی دارد، اما دانه های شنبلیله دارای طعم تند و تیز و عطری خوش است. معمولا دانه‌های شنبلیله خشک شده و سپس پودر می‌شوند.

 

تاثیر شنبلیله بر دیابت

به طور کلی شنبلیله بیماری‌های روحی و جسمی را شفا می دهد و در گذشته برای مداوای بیماری قند به کار می‌رفته است. خواص هیپوگلیسمیک آن در بهبود تحمل گلوکز و کاهش سطح قند خون نقشی اساسی دارد. همین طور فیبر موجود در شنبلیله باعث کند شدن جذب کربوهیدرات و قند می شود.

در سال ۲۰۰۹ در ژورنال بین‌المللی ویتامین و تحقیقات تغذیه‌ای، مقاله ای منتشر شد که خواص شنبلیله را برای کاهش قند و چربی خون در بیماران مبتلا به دیابت نوع ۲ بررسی کرد. طبق این پژوهش ۱۰ گرم دانه‌ی شنبلیله خیس خورده در آب داغ می‌تواند برای کنترل قند خون بالا مفید باشد.

در مطالعه‌ی دیگری که در همان سال در ژورنالِ “غذای دارویی” منتشر شد، مصرف خوراکی‌های پخته شده مانند نان تهیه شده از آرد حاوی شنبلیله می‌تواند به کاهش مقاومت به انسولین در بیماران دیابتی نوع ۲ کمک کند.

همانطور که اشاره کردیم، بیماران دیابتی باید چربی خون خود را نیز کنترل کنند. شنبلیله علاوه بردرمان دیابت، باعث کاهش کلسترول نیز می شود. شنبلیله مقادیر مناسبی از فیبر محلول داردکه ویسکوزیته‌ی مواد غذایی هضم شده را افزایش می‌دهد و مانع از جذب کلسترول واسیدهای صفراوی می‌شود.
در مطالعه‌ای که در سال ۲۰۱۶ در ژورنال فیزیولوژی و داروشناسی بالینی منتشر شد، اثر حفاظتی دانه‌ی خوراکی شنبلیله و سیر را روی اکسیداسیون ناشی از LDL در موش‌ها تاکید می کند.

 

طرز استفاده شنبلیله برای دیابت

  1. یکی دو قاشق غذاخوری دانه‌ی شنبلیله را خیس کنید و به مدت یک شب صبر کنید.
  2. صبح روز بعد، آب آن را بنوشید و دانه‌ها را هم با معده‌ی خالی بجوید.
  3.  این کار را به طور روزانه انجام بدهید.

می توانید از خوراکی‌های پخته شده‌ ای که با آرد شنبلیله درست شده‌اند نیز استفاده کنید.

توجه کنید که مصرف شنبلیله  به همراه داروهای درمان دیابت، می‌تواند به کاهش قند خون منجر شود. بنابراین قبل از مصرف شنبلیله برای درمان دیابتف حتما با پزشک‌ مشورت کنید.

 

طرز تهیه دمنوش شنبلیله

برای  تهیه دمنوش شنبلیله تخم شنبلیله را بکوبید تا پودر شود. سپس یک قاشق چای‌خوری تخم شنبلیله کوبیده را در یک قوری آب جوش بریزید و اجازه دهید ۳۰ دقیقه به خوبی دم بکشد. برای طعم بهتر دمنوش  می‌توان به آن لیمو ترش و عسل اضافه کنید.

 

موارد منع مصرف شنبلیله

شنبلیله از جمله گیاهانی است که دارای خواص بی شماری است، با این حال در دسته ای از مواد غذایی قرار می گیرد که ممکن است ایجاد حساسیت کند. به عنوان مثال اگر شما به بادام‌ زمینی حساسیت دارید، ممکن است بدنتان به شنبلیله نیز واکنش نشان دهد، بنابراین باید در مصرف شنبلیله احتیاط کنید.

هماهنطور که گفته شد شنبلیله سطح قند خون را کاهش می‌دهد و استفاده از دوز‌های بالای این گیاه باعث افت شدید قند خون می‌شود.  بنابراین بیماران دیابتی باید شنبلیله را با فاصله از دارو‌های خود استفاده کنند. همچنین استشمام پودر شنبلیله،علایم آلرژی و آسم را در افراد ایجاد می‌کند. زنان باردار نیز باید از مصرف شنبلیله خودداری کنند.

باز هم تاکید میکنیم که اگر درحال حاضر هر نوع دارویی برای دیابت و یا بیماری های دیگر مصرف می کنید، قبل از اینکه شنبلیله را در رژیم غذایی‌تان بگنجانید با پزشک مشورت کنید.

شما میتوانید همین حالا از آرتیشو تمامی محصولات مناسب برای افراد دیابتی را از آرتیشو تهیه کنید

 

برای خرید محصولات ویژه دیابتی ها اینجا را کلیک کنید

2 دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

آدرس ایمیل شما نمایش داده نخواهد شد.

فیلدهای نمایش داده شده را انتخاب کنید. دیگران مخفی خواهند شد. برای تنظیم مجدد سفارش ، بکشید و رها کنید.
  • عکس
  • شناسه محصول
  • امتیاز
  • قیمت
  • در انبار
  • موجودی
  • افزودن به سبد خرید
  • توضیحات
  • محتوا
  • عرض
  • اندازه
  • تنظیمات بیشتر
  • ویژگی ها
  • Custom attributes
  • زمینه های دلخواه
Click outside to hide the compare bar
مقایسه
لیست علاقه مندی ها 0